Hem 2023 | Program | Föreläsare | Abstracts | Planskiss | Allmän info
Jan Eriksson är professor och överläkare vid Endokrin- och Diabetessektionen, Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Han har tidigare också arbetat med läkemedelsforskning inom näringslivet. Hans forskargrupp studerar framförallt typ 2-diabetes och fetma. Den aktuella forskningen belyser både underliggande orsaker och nya behandlingsmöjligheter. Även konsekvenserna hos patienter studeras när det gäller livskvalitet såväl som följdsjukdomar. I en rikstäckande behandlings-studie undersöks om rekommendationerna om läkemedelsval vid typ 2-diabetes bör ändras för att främja ett långt friskt liv.
Sheyda Sofizadeh är specialistsjuksköterska i diabetesvård på Dalaberg vårdcentral. Hon föreläser och forskar inom diabetologi och är studiekoordinator och ansvarar för flera diabetesstudier från hela Sverige på sin vårdcentral. Hon har ett konsultativt uppdrag som rådgivare och ger stöd till andra vårdcentraler och är ansvarig för ett diabetesnätverk för 13 vårdcentraler. År 2021 utsågs hon till Årets diabetessjuksköterska.
Magdalena Annersten Gershater är legitimerad sjuksköterska och universitetslektor i diabetesvård vid Malmö Universitet, Institutionen för vårdvetenskap.
Hennes forskning handlar i huvudsak om att leva med diabetesfoten och andra komplikationer, framför allt hos personer som är beroende av andra för sin egenvård (exempelvis av kommunen).
Hon har ett internationellt engagemang och är co-editor för International Diabetes Nursing
Stefan Einhorn är professor och ordförande vid Centrum för social hållbarhet vid Karolinska Institutet, Författare, senast till boken Tillåt mig att tvivla. En bok om åsikter på gott och ont.
Therese Anderbro är psykolog och arbetar som universitetslektor vid Psykologiska institutionen på Stockholms universitet. Hon är lärare och handledare i Kognitiv beteendeterapi (KBT) och hennes forskning handlar om psykologiska aspekter vid typ 1 diabetes samt interventioner baserade på KBT för personer med typ 1 diabetes och långvarigt förhöjda glukosvärden. Leg.psykolog, leg.psykoterapeut, handledare i KBT, Med.dr
Björn Eliasson är överläkare på DiabetesCentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Hans forskning omfattar dels epidemiologiska studier ofta baserade på Nationella Diabetesregistret, och dels kliniska prövningar med moderna och kommande diabetesläkemedel.
Tanja Markestål arbetar som diabetessjuksköterska med ett övergripande uppdrag inom hälsa- vård och omsorgsförvaltningen Malmö stad. Jag har dels ett konsultativ uppdrag: rådgivning, stöd och handledning gentemot kollegor och övrig personal som finns runt patienten såsom tex biståndshandläggare. Ett annan viktig del i mitt arbete är att jag föreläser och utbildar Malmö stads medborgare och personal i vår förvaltning. Jag är också involverad i olika kvalitets- och förbättringsarbeten såsom exempelvis förstärka och öka samarbetet gentemot primärvården.
Katarina Gudmundsson arbetar som kvalitetsutvecklare HSL inom avdelning för särskilt boende i Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i Malmö stad. Mitt övergripande uppdrag är att säkra kvaliteten inom förvaltningen utifrån ett systematiskt patientsäkerhetsarbete. Jag arbetar aktivt med kvaliteten i olika kvalitetsregister, stärka teamarbete och samverkan samt är sammankallande i olika nätverk för sjuksköterskor. Exempelvis diabetesnätverket.
Ebba Linder arbetar som projektledare på Nationella diabetesregistret (NDR) och har många års erfarenhet som diabetessjukskötera i primärvården. Ebba arbetar aktivt med stöd till enheter och regioner i deras kvalitetsförbättringsarbete och är med i arbetet att påbörja införandet av Diabetesenkäten i vården.
Katarina Eeg-Olofsson är registerhållare för Nationella diabetesregistret (NDR) och arbetar också som överläkare på diabetesmottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Katarinas forskning handlar om behandling och komplikationer vid diabetes och även ett särskilt fokus på patientrapporterade utfallsmått och införandet av Diabetesenkäten i diabetesvården.
Elisabeth Jelleryd har arbetat med diabetes inom vården och andra forum sedan 2008. Hon arbetar på Barndiabetsemottagningen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus men har även arbetat flera år på Rikscentrum Barnobesitas med barn och unga som har fetma.
Specialist, diabetes barn och ungdomar, 2018. Doktorand, fördelar sin tid lika mellan klinik och forskning sedan våren 2021. Hennes studier handlar om kolhydratintag och strategier för insulindosering till måltider hos äldre barn och tonåringar samt hos små barn och hur detta påverkar glukoskontrollen. Hon har, tillsammans med Elin Cederbrant och hennes ideella organisation ”Together Against Diabetes 1” tagit fram appen T1D, ett verktyg för kolhydraträkning samt en plattform för alla med och runt diabetes typ 1. För detta blev de finalister i MedTech4Health Innovation Award 2021. Appen har idag över 70 000 nedladdningar.
Marianne Pegelow är distriktsköterska och diabetessjuksköterska och sedan 2010 en del av fortbildningsteamet Team Endokrina sjukdomar på Akademiskt primärvårdscentrum. Parallellt med det arbetet är hon kliniskt verksam som diabetessjuksköterska i primärvården.
I sin roll som vårdutvecklingsledare i fortbildningsteamet har hon kommit att intressera sig för vården av de äldsta med diabetes. Hon fick möjligheten att vara med i framtagandet av webbutbildningen Äldre med diabetes, som hon sedan utvärderade i en magisteruppsats. Marianne är ofta ute och föreläser för personalen i hemsjukvården i Region Stockholm och får i samband med det ofta indikationer på att det finns utrymme för förbättringsarbete för att stärka patientsäkerheten.
Anna Lindholm Olinder är specialistsjuksköterska inom diabetesvård och pediatrisk vård. Hon är anställd som universitetssjuksköterska på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset och arbetar kliniskt på Sachsskas diabetesmottagning för barn och ungdomar. Anna är anknuten till Karolinska Institutet Södersjukhuset (KISÖS), och är handledare för tre doktorander där. En stor del av forskningen handlar om barn och ungdomar med diabetes. I höst kommer Anna starta en uppdragsutbildning (15 hp) på KISÖS om Diabetes och diabetesvård ho barn, tonåringar och unga vuxna. Sedan 2010 undervisar Anna även på Uppsala universitet i olika diabeteskurser och i specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning diabetesvård.
Victoria Carter har arbetat som diabetessjuksköterska i 22 år, satt med i styrelsen för SFSD i 8 år, NAG 8 år och regionalt processteam VGR i 10 år som samordnare i 8 år. Arbetar nu för NDR. Varit med i både socialstyrelsens riktlinjearbete och framtagande av läkemedelsverkets rekommendation om behandling med glukossänkande läkemedel vid typ 2-diabetes.
Linda Sunnerdahl arbetar som diabetessjuksköterska/distriktssjuksköterska
Har varit verksam som sjuksköterska sedan 1996. Numera också koordinator för regionalt processteam diabetes Västra Götaland sedan 2022.
Ögonläkaren Elisabet Granstam arbetar som överläkare vid Ögonkliniken Västerås, Region Västmanland och är docent i Oftalmiatrik vid Uppsala Universitet. Elisabet Granstam är specialist i medicinsk retina, näthinnans medicinska sjukdomar, och har stor erfarenhet av screening, kontroll och behandling av ögonkomplikationer vid diabetes mellitus. Elisabet Granstams avhandlingsarbete berörde reglering av blodflödet i ögat. Hennes nuvarande forskning är klinisk och patientnära och består av registerstudier samt uppföljning och utveckling av behandling för diabetesögonkomplikationer och åldersförändringar i gula fläcken i ögat.
Emelie Ryde är specialistsjuksköterska inom diabetesvård vid diabetes-endokrinmottagningen på Falu lasarett där hon arbetar kliniskt. Hon har tillsammans med Åsa Hammarström skrivit studien ”Personer med typ 1 diabetes- retrospektiv tvärsnittsstudie om sambandet mellan patientrapporterade utfallsmått och glykemisk kontroll”. I studien användes Diabetesenkäten.
Åsa Hammarström är specialistsjuksköterska inom diabetesvård vid diabetesmottagningen på Sundsvalls sjukhus. Hon har tillsammans med Emelie Ryde skrivit studien ”Personer med typ 1 diabetes- retrospektiv tvärsnittsstudie om sambandet mellan patientrapporterade utfallsmått och glykemisk kontroll”. I studien användes Diabetesenkäten.
Anna Karlsson och Alexandra Larsson är specialistsjuksköterskor inom diabetesvård och barnsjukvård och arbetar kliniskt på Barn-och ungdomsmedicinska mottagningen i Helsingborg. Båda har sedan sjuksköterskeexamen i stort sätt endast arbetat med barn och unga och har arbetat uteslutande med diabetes sedan 2018. De har startat ett förbättringsarbete med fokus på barn – och ungdomar med HbA1c över 64 mmol/mol, för att förbättra deras metabola kontroll.